W niedzielę 16 września 2018 r. w Gminie Kętrzyn odbyły się Dożynki, podczas których spotkali się rolnicy, mieszkańcy gminy, przedstawiciele stowarzyszeń, władze samorządowe, przedsiębiorcy, reprezentanci firm i instytucji. Tego dnia wszyscy byliśmy razem by świętować zakończenie żniw i dziękować za zebrane plony. Dopisała zarówno pogoda jak i frekwencja.
Na placu dożynkowym została odprawiona uroczysta Msza Święta celebrowana przez księdza Andrzeja Orłowskiego- proboszcza parafii Św. Jacka w Kętrzynie w intencji rolników.
W trakcie nabożeństwa dary ołtarza złożyły dzieci, Starostowie dożynek oraz Koło Pszczelarzy w Kętrzynie.

      W dniu 19 września 2018 r. podczas LIII Sesji Rady Gminy Kętrzyn, siedmioro uczniów ze szkół, których organem prowadzącym jest Gmina Kętrzyn otrzymało stypendia za uzyskanie w roku szkolnym 2017/2018 najwyższej średniej ocen w szkole. Fundatorem stypendiów jest Wójt Gminy Kętrzyn Pan Paweł Bobrowski, który z wynagrodzenia co miesiąc przeznacza określoną kwotę pieniężną na ten cel.
Rozpoczynając Wójt Gminy Kętrzyn wszystkich serdecznie przywitał i powiedział, że spotyka się dzisiaj nie tylko z tymi najlepszymi uczniami, ale także z młodymi ludźmi, którzy mają jakieś pasje,  mają coś do powiedzenia w swojej społeczności. Pogratulował mówiąc, że jest bardzo dumny z ich osiągnięć i wierzy w to, że są ogromną przyszłością naszej gminy. Następnie wszystkim Stypendystom wręczył książki z pamiątkową dedykacją, statuetki oraz czeki kwotowe o wartości 500,00 zł każdy.

      Wopławki 8 września były przepełnione mazurskimi smakami, a zapach potraw unosił się wokół i przyciągał gości. Na wszystkich, którzy odwiedzili miejscowość czekała piękna, słoneczna pogoda i mnóstwo kulinarnych wrażeń. Przewodnim elementem I edycji Festiwalu Mazurskich Smaków był jak sama nazwa mówi kuchnia mazurska. Natomiast głównym założeniem tego wydarzenia była aktywizacja życia wsi i jej mieszkańców.
Podczas imprezy odbył się konkurs na najlepszą potrawę mazurską w którym wzięły udział zgłoszone wcześniej Sołectwa, m.in. Sołectwo Wilkowo, Biedaszki, Nowa Różanka oraz gospodarze Sołectwo Wopławki. Zadaniem było przygotowanie dań mazurskich, które były oceniane przez komisję konkursową. Jednym z celów konkursu była promocja regionalnych przysmaków, dlatego podczas tego wydarzenia dzięki któremu, goście przebywający mieli okazję przekonać się osobiście, jak smacznym daniem są smażone „Plińce z pomoćką”, proste i smaczne – „Farszynki mazurskie” oraz zupę szczawiową, która przypomniała smak dzieciństwa. O dobrą atmosferę i zdrową rywalizację na festiwalu zadbała Pani Ania Czubaszek, natomiast pod czujnym okiem Pani Ani Łuczak można było wziąć udział w warsztatach z przygotowania lokalnych potraw. Podczas oczekiwania na potrawy czas umilił kolorowy zespół ludowy Węgojska Stróżka z Węgoja.

        Dobiegła końca przebudowa drogi gminnej 126031N w Łazdojach. Zadanie pn. „Przebudowa drogi gminnej 126031N w miejscowości Łazdoje” zostało współfinansowane w ramach Programu Rozwoju Gminnej i Powiatowej Infrastruktury Drogowej na lata 2016-2019. Całkowita wartość inwestycji 887 733,60 zł z czego wysokość otrzymanego dofinansowania wyniosła 337 182,00 zł.
Uroczyste oddanie drogi do użytku nastąpiło w dniu 18 sierpnia 2018r. Mieszkańców oraz gości powitał Wójt Gminy Kętrzyn Paweł Bobrowski. Następnie proboszcz parafii ks. Wojciech Ciarkowski dokonał poświęcenia drogi.

     W poniedziałek 6 sierpnia z inicjatywy Biblioteki Publicznej Gminy Kętrzyn w Czernikach odbyło się spotkanie z wyjątkowym gościem. Przybyła do nas dr nauk medycznych Małgorzata Stręk, specjalista – biochemik, współpracująca z medycznymi uczelniami w Polsce. Mimo, iż w spotkaniu uczestniczyło niewiele osób, to jednak było ono bardzo pouczające. Interesujący wykład na temat Roli aloesu w układzie pokarmowym, był urozmaicony degustacją produktów- aloesu z żurawiną, nieoceniony w podnoszeniu odporności u dzieci i dorosłych. Pokazano produkty pielęgnacyjne i higieniczne, wykorzystujące potęgę aloesu, by nawilżać i rewitalizować skórę. Zachęcano do stosowania suplementów diety, wytwarzanych z naturalnych składników, stworzone po to, by wspierać zdrowie układu trawiennego, podnosić odporność i łagodzić  skutki alergii pokarmowych.